In noiembrie 2021 am fost invitati sa participăm la un concurs national „Prietenii Apelor”, care face parte din proiectul „Comunitatea Apelor – Apele Unite ale României”, desfășurat de Asociatia Ivan Patzaichin Mila 23 în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
Elevii clasei a XII-a studiaza modulul Dezvoltare durabila în turism, în cadrul căruia învață să fie prietenosi cu mediul, sa respecte resursele mediului inconjurator destul de limitate de altfel, sa protejeze cultura și traditiile, sa se gandească la generațiile viitoare atunci cand întreprind activitati, descoperă ce înseamnă turismul ,,verde’’ și multe alte lucruri interesante! Invitația a deschis drumul poveștii noastre în mediul online…
Participarea la concurs a presupus dezvoltarea unei idei de aplicație mobilă care poate contribui la îmbunătățirea calității vieții în ceea ce privește relația omului cu apa și transmiterea acestuia catre organizatori pentru a fi jurizat.
S-a pornit o furtună de creiere la o oră de modul Dezvoltare durabilă în turism, însa nu au fost semnalate fenomene meteorologice extreme! Ce a ieșit? Idei care mai de care mai îndrăznețe. Iata ce au pregătit pentru concurs elevii participanți:
Ghandehari Hamid s-a gandit o aplicatie mobila care include 2 idei durabile:
1. identifica sursele de apa potabila prin care aplicatia iti arata punctele de unde se poate reumple sticla de apa, se ofera acces la apa potabila gratuita, se reduce totodata si numarul de sticle de plastic in care este este imbuteliata apa comercializata.
2. localizeaza statiile de reciclare selectiva, incurajarea reciclarii reduce poluarea apelor prin faptul ca deseurile pot ajunge in panza freatica si pot afecta mediul natural, implicit calitatea vietii.
In urma jurizarii proiectelor participante, Ghandehari Hamid a obținut locul 6 dintr-un total de 50 proiecte!
Felicitați-l pe erou, prietenul apelor, care într-o bună zi va salva planeta noastră fragilă!
Apreciem și inițiativa
colegilor Paltin Andrei și Radu Robert ale caror proiecte nu au fost votate de
juriu în top 10 cele mai bune proiecte, dar care trebuie felicitati pentru
implicare și pentru că au castigat incredere în sine, au acumulat multe
informatii interesante despre dezvoltare durabila:
-ce inseamna dezvoltare durabila (responsabila, sustenabila, verde/regenerare)
-ce beneficii ne poate aduce pe viitor o astfel de abordare durabila
(generatiile ce vor urma se vor putea bucura de cel putin tot atatea resurse pe
care le consumam în prezent)
-cum putem contribui și noi pentru a pastra un mediu nepoluat
-cum putem transforma ideile noastre in activitati utile care pot ajuta
comunitatea in care traim.
Paltin Andrei: a propus pentru concurs o aplicatie mobila de tip harta dinamica, de semnalare a deșeurilor de pe albiile apelor din toata țara și de alertare a autoritatilor abilitate pentru remedierea problemelor descoperite.
Radu Robert s-a gandit la un dispozitiv amplasat la robinet care ajuta la un consum responsabil al apei prin educarea obiceiului de consum, reduce pierderile de apa, consumul apei fiind monitorizat printr-o aplicatie in timp real.
Mai multe detalii despre concurs gasiti pe www.rowmania.ro