ISTORIC ȘCOALA

Liceul Tehnologic „Sf. Antim Ivireanu” este un liceu tehnologic cu predare in limba romana .

Liceul Tehnologic „Sf. Antim Ivireanu” provine din fosta Școala Generală Numărul 191, care a fost inaugurată la 15 septembrie 1965, în București, în Raionul „ 16 Februarie”, cartierul Drumul Taberei, ca urmare a generalizării învățământului de 8 ani.

În perimetrul acestui cartier își așezase, în 1821, Tudor Vladimirescu tabăra pandurilor. Tot pe acest câmp al Cotrocenilor Aurel Vlaicu, pionier al aviației românești și mondiale, și-a făcut multe din încercările de zbor, pornind în ultimul său drum, peste Carpați.

Locul unde a fost construită școala noastră a fost, în parte, proprietatea unui cetățean numit Dumitru Ghencea, care a vândut terenul apoi unuia pe nume Bucșenescu. O altă parte a fost vândută băncii din Militari, iar alta a aparținut statului, fiind depozit de furaje pentru armată, crescătorii de porci și grădini de zarzavat.

Cazemata din colțul de SV al școlii, construită între 1886-1887, ale cărei ziduri dure nu au putut fi sfărâmate la construcția școlii, a fost acoperită cu pământ. A fost dărâmată abia în anul 1979, cu ocazia lucrărilor de amenajare a unui teren de sport, pe care s-au plantat stâlpi pentru coșuri de baschet. Sub derdelușul pe care, iarna, s-au dat cu săniuța generații la rând din copiii cartierului, s-a descoperit un depozit cu muniție neexplodată din timpul războiului.

Construcția școlii a început în 1964 și s-a finalizat în 1965. La data deschiderii, localul avea 24 de săli de clasă, 2 laboratoare-de fizică și de chimie, 2 ateliere-de tâmplărie și de lăcătușerie, încăperi destinate direcțiunii, secretariatului, cancelariei, 2 cabinete medicale, o bibliotecă, un depozit pentru material didactic. În parcul școlii s-au adus cca 100 de camioane cu pământ fertil, care a fost nivelat și plantat cu iarbă, arbuști și puieți de arbori de către elevi, părinți și cadre didactice, în urma a 2400 de ore de muncă voluntară.

Începând cu 2009, Liceul Tehnologic ”SF. Antim Ivireanu” a beneficiat de un program de finanțare a Băncii Europene pentru Investiții și a Primăriei Municipiului București în cursul căruia clădirea a fost consolidată, în unele cazuri – reconfigurată spațial.

La 15 septembrie 2009, școala și-a schimbat statutul, devenind Liceul Ortodox „Sf. Antim Ivireanu”, apoi, în 2012, Liceul Tehnologic „Sf. Antim Ivireanu”, având în continuare clase pentru învățământul primar și gimnazial, dar și clase de liceu, de filieră tehnologică, cu profil de servicii în domeniul turismului și alimentației, având specializarea de tehnician în turism.